top of page

Догляд за флораріумом

Оновлено: 28 квіт. 2023 р.

Яких тільки рослин не садять у флораріуми: кактуси, хавортії, фіттонії, сенполії, пілеї, красули, папороті, сансев’єри, плющі, хлорофітуми і ще багато інших. Зрозуміло, що всі вони різні, тож доглядати їх теж потрібно по-різному. Але що робити, коли в одній банці зростає кілька видів? Як зберегти красу композиції?


Полегшити собі догляд за флораріумом та уберегтися від неприємних випадків загибелі його жителів можна ще на етапі вибору композиції. Просто прослідкуйте, щоб у міні-садочку зростали рослини з однаковими вимогами до умов утримання. Ми умовно розділяємо флораріуми на два типи, залежно від рослин, які там зростають:

  • З сукулентами – рослинки, які потребують дуже помірного поливу. Вони відрізняються товстенькими соковитими стеблами чи листками. Наприклад, кактуси, красули, ехеверії, хавортії, еоніуми, літопси.

  • З вологолюбивими рослинами – ті, які потребують підвищеної вологості та погано переносять (не переносять) засуху. Таких видів дуже багато, наприклад: лілея, фіттонія, папороті, пеперомія, криптантус, епісція, сенполія (фіалка), усі рослини-«хижаки». Композиції з ними вирізняються яскравістю та насиченістю.

Догляд за флораріумами з сукулентами

Чимало людей вважає, що сукуленти – це термінатори рослинного світу, які можуть обходитися без світла та води, наприклад, жити без поливу в темній ванній і залишатися такими ж гарними. На жаль, це не так. Усі живі рослинки потребують світла та вологи. Це два основні фактори, які впливають на їх ріст, розвиток, красу та догляд за ними.

Отже, який ідеальний догляд за міні-садочком з пустельною флорою?


1) Яскраве штучне чи природнє, без потрапляння прямих сонячних променів. На підвіконні, притінене в літній час від сонечка, або під настільною лампою жителі міні-садочка будуть себе чудово почувати.

2)Помірний полив під кожну рослинку: влітку приблизно раз на тиждень, взимку 1р/2 тижні (якщо в кімнаті не дуже спекотно). Краще використовувати перекип’ячену воду, вона не залишає плям на склі. Дуже зручно поливати гумовою грушею чи шприцом.

На дно кожної ємності ми кладемо пісок, як дренаж та індикатор необхідності поливу: коли він мокрий (по кольору легко визначити), не поливайте флораріум, поки пісок не висохне. Це основне наше правило поливу.

Якщо немає змоги організувати достатнє освітлення для флораріума?

Тоді краще обирайте композиції з більш-менш тіневитривалими сукулентами. Їх легко впізнати за кольором (різноманітні відтінки зеленого), наприклад, хавортії, молочаї, гастерії тощо. Рослини з яскравими кольоровими листками, особливо ехеверії, граптоверії, еоніуми і т.д. при слабкому освітленні швидко позеленіють, витягнуться та втратять свою красу.

Зверніть увагу, що чим слабше освітлення, тим рідше потрібно поливати рослину. Тому для визначення необхідності поливу, краще звертати увагу на вологість піску на дні.

Як довго можна не поливати флораріум з сукулентами?

Це дуже залежить від температури навколишнього середовища. При +16 - +12 можна поливати раз на 1-1,5 місяці. При температурі більше +25 - раз на 2-3 тижні, але лише в порядку виключення.

Що робити, якщо налили забагато води?

Поставити на світле місце і не поливати, поки весь грунт і дренаж повністю не висохне. Якщо вода піднялася над рівнем землі («стоїть» калюжа), варто спробувати промокнути її серветками або витягнути гумовою грушею чи шприцом.

Як часто потрібно підрізати та проріджувати сукулентні рослини у флораріумі?

Все залежить від виду рослин , стилю композиції та умов, в яких вона буде зростати. Зрозуміло, що щільно висаджені рослинки, особливо, маленькі та молоді, розсаджувати доведеться швидше. В такому випадку, одного сезону активного росту (весна-літо) часто достатньо для повного заповнення ємності. Зменшити швидкість розростання сукулентів реально, зменшивши частоту поливу.

Композиції, де залишено достатньо місця для росту рослин, без додаткових маніпуляцій залишатимуться гарними кілька років.

Сукуленти можна підрізати, при чому відрізані гілочки та листочки, коли їх вставити в землю, утворять нові рослинки. Це особливо актуально для витягнутих розеток ехеверій, граптоверій, еоніумів. Достатньо зрізати в них верхівку на необхідну висоту, дати зрізу підсохнути та вставити її на попереднє місце в композиції, попередньо витягнувши залишок стебла з коренем.


Догляд за флораріумами з вологолюбивими рослинами

Вимоги до освітлення такі ж, як і у попередньому випадку: яскраве, природне без впливу прямих сонячних променів або штучне. При нестачі світла більшість таких рослин будуть дуже швидко витягуватися та втрачати декоративність.

Вимоги до вологи у таких видів, звичайно, підвищені. Але це не означає, що поливати їх необхідно кожного дня. У скляному флораріумі це достатньо робити раз на тиждень. Якщо є необхідність збільшити цей проміжок, достатньо закрити отвір ємності плівкою та зробити в ній невеликі отвори для вентиляції. Користуючись таким способом можна поливати композицію раз на 2-3 тижні.

Перекип’ячена вода (або із фільтру зворотного осмосу) позбавить необхідності витирати плями від солей на склі, а гумова груша чи шприц значно полегшать процес поливу.

Вологолюбиві рослини ростуть значно швидше за своїх пустельних родичів, тож і підрізати та проріджувати їх доведеться частіше. Орієнтовний час, протягом якого заростає композиція з ними – 7-12 місяців.


Догляд за міні-садочком не складний та не потребує особливих умінь. В цій статті ми намагалися розкрити відповіді на питання, які найчастіше турбують наших клієнтів при купівлі флораріуму. Якщо щось залишилося поза нашою увагою, пишіть нам в соцмережах чи на електронну пошту і ми обов’язково вас проконсультуємо.

11 переглядів0 коментарів
bottom of page